PRIKKELS EN OVERINTENSITEITEN

 

Wat zijn prikkels?
Prikkels kunnen gezien worden als informatie van de binnen- en buitenwereld van een persoon. Er kan een onderscheid gemaakt worden in externe en interne prikkels. 
Externe prikkels
Prikkels die extern zijn bevatten informatie van de buitenwereld. Geluid, licht, geuren, kleuren, temperatuur, kleding, wind, aanrakingen enzovoorts. Een aantal voorbeelden: het tikken van een klok kan je zo bezig houden dat je er gillend gek van wordt. De klok moet uit de kamer of in ieder geval de batterij eruit. Het labeltje in de nek van je shirt kriebelt continu. Of de naden van je sokken irriteren zo dat je de sokken uit doet en weggooit.

Over- en onderprikkeling / overintensiteiten
Gevoelige mensen zoals hooggevoelige mensen, mensen met hoogbegaafdheid, autisme of ADHD zijn meer ontvankelijk voor prikkels. Hun zenuwstelsel vangt veel meer prikkels op en deze dringen veel meer door in de hersenen. Bij hoogbegaafdheid wordt er veelal gesproken over de overintensiteiten.  

Als voorbeeld: een gemiddeld mens ontvangt misschien  10 radiozenders, een gevoelig mens wel 1000 en een hoogsensitief / hoogbegaafd mens een miljoen. Het aantal prikkels neemt dan ook zo toe. Als deze dan ook dieper in hersenen binnenkomen dan zijn de gevolgen duidelijk;  ze zijn sneller overprikkeld. Overprikkeling ontstaat als er meer prikkels (van bijvoorbeeld de zintuigen) wordt ontvangen, dan dat er aan informatie verwerkt kan worden.Maar andersom kan ook, wanneer iemand te weinig prikkels ontvangt, dan is iemand onderprikkeld.                                                                               


Stressreacties 
Zowel onderprikkeling als overprikkeling levert stress op. Op het moment dat het stressniveau te hoog wordt ( window of tolerance) dan ga je blokkeren. Blokkades kunnen zowel fysiek als in gedrag tot uiting komen. De uitingen van het gedrag zijn onder andere zich terugtrekken, opstandig zijn, agressief zijn of heel erg meewerken en zich laten overlopen door een ander oftewel fight, flight, freeze of fawn. Dit is het gedrag wat gezien wordt en waar de buitenwereld op reageert. Echter, is dit gedrag letterlijk het enige wat de persoon nog kan, het is niet meer in staat om de prikkels te reguleren. 

Begeleiding

Praktijk Newkidstoday begeleidt jou en/of jouw kind op reis naar het zelfbewustzijn. Voor deze reis is de basis dat de persoon veiligheid en controle ervaart. Zowel in het lichaam als in de omgeving.  Pas dan kan iemand bewust worden welke prikkels voor hem van belang zijn en welke niet, welke reacties er plaatsvinden en welke keuzes iemand kan maken.  Aan de hand van psycho-educatie, bewegings- en ervaringsoefeningen,  gevoels- en energie oefeningen alsook praktische handvaten kan de reis beginnen. 

 


Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak. 
Telefoon nummer: 06-41395751
Email: info@newkidstoday.nl

E-mailen
Bellen
Map
Info